Rize Valiliği
Rize Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Rize Valiliği
Rize Valiliği

İMAR BARIŞI KAPSAMINDA MÜDÜRLÜĞÜMÜZE SIK SORULAN SORULAR

24 Temmuz 2018

3194 SAYILI İMAR KANUNU’NUN GEÇİCİ 16. MADDESİ İMAR BARIŞI KAPSAMINDA MÜDÜRLÜĞÜMÜZE SIK SORULAN SORULAR

  1. Kat irtifak (arsa) tapusu olan yeri kat mülkiyetine çevirebilir miyim?

Yapınıza Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra Tapu Müdürlüklerine başvurarak hissedarların tümünün muvaffaktı ile yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yapılarak cins değişikliği ile kat mülkiyetine geçiş yapabilirsiniz.

  1. Mera alanında (yayla) hazine arazisi üzerinde evim var, evimin olduğu arazinin mülkiyetini satın alabilir miyim?

Mera alanında bulunan yapınız için Yapı Kayıt Belgesi alabilirsiniz, ancak bu alanlar özel Kanunlar kapsamında korunan alanlardan olduğu için yapının bulunduğu hazine arazisinin satışı mümkün olamamaktadır.

  1. Kıyıda hazine arazisi üzerinde barınağım var, barınağım olduğu arazinin mülkiyetini satın alabilir miyim?

Kıyıda bulunan yapınız için Yapı Kayıt Belgesi alabilirsiniz, ancak bu alanlar özel Kanunlar kapsamında korunan alanlardan olduğu için yapının bulunduğu hazine arazisinin satışı mümkün olamamaktadır.

  1. Orman alanında hazine arazisi üzerinde evim var, evimin olduğu arazinin mülkiyetini satın alabilir miyim?

Orman alanında bulunan yapınız için Yapı Kayıt Belgesi alabilirsiniz, ancak bu alanlar özel Kanunlar kapsamında korunan alanlardan olduğu için yapının bulunduğu hazine arazisinin satışı mümkün olamamaktadır.

  1. Doğal Sit Alanında ruhsatsız/iskansız evim/ticarethanem var, Mahkeme ile davalığım, Yapı Kayıt Belgesi alarak mahkemedeki davam düşer mi?

Yapınıza Yapı Kayıt Belgesi alarak imar mevzuatına aykırı olan durumuzu çözebilir, bu belgenizi de Mahkemenin takdirine sunabilirsiniz.

  1. Yapı Kayıt Belgesi almamın bana ne faydası olacak?

İmar Kanunu gereğince köylerde veya kentlerde yapılacak olan tüm yapıların inşaata başlamadan önce ilgili kurumlardan izin veya ruhsat alarak başlaması, bittiğinde iskan izni alması zorunludur. Bu nedenle Yapı Kayıt Belgesi alarak yapınızın imar mevzuatına aykırılığını gidermiş olacaksınız böylece yapınızla ilgili imar mevzuatına ilişkin herhangi bir cezai işlem ve yaptırımdan kurtulmuş olacaksınız ve ayrıca yapınızın elektrik, su gibi kamusal hizmetlerden faydalanmasını sağlayacaksınız. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarda işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanım izin belgesi aranmaksızın ilgili idaresince verilebilmektedir.

  1. Müşterek tapulu yerde rızam olmadan hissedarlardan birisinin yaptığı yapıya Yapı Kayıt Belgesi düzenlenebilir mi, düzenlenen bu belgeyi iptal ettirebilir miyim?

Müşterek tapulu yerlerde hissedarların birisi kendi yaptığı yapı için Yapı Kayıt Belgesini alabilir. Ancak bu belge mülkiyetin tespiti manasına gelmeyip imarla ilgili uygulamaları kapsamaktadır. Kat mülkiyetine geçişte hissedarların muvafakati olmazsa tapuda işlem yapılamamaktadır.

  1. Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) olmayan bir yapı için bireysel başvuruda (bağımsız bölüm) bulunabilir miyim?

Yapının tamamı ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı veya ruhsat süresi dolduğu halde iskan alamamış yapılarda maliklerden biri tarafından bir kereye mahsus yapının tamamı beyan edilecektir.  Kısmen iskanlı yapılarda ise iskansız olan bağımsız bölümlerin her biri için ayrı ayrı beyan yapılacaktır. Yapının tamamı için bir kerede yapılan beyan sonucu oluşan Yapı Kayıt Belgesi bedeli diğer yapı malikleri de hisseleri oranında katılmak mecburiyetindedirler, katılmayanlar için özel hukuk kapsamında dava açılabilir.

  1. Tapuda cins değişikliği (kat mülkiyeti) aşamasında hissedarların tamamının mı imzası gerekmektedir.

Tapu Müdürlüklerine Yapı Kayıt Belgesi ile cins değişikliği için yapılan başvurularda maliklerin tamamının muvafakatları gerekmektedir.

  1. Yapı Kayıt Belgesi bedelini taksitle ödeme imkanı var mı?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli 31/12/2018 tarihine kadar tek seferde ödenmesi gerekmektedir.

 

ÖNEMLİ NOT: Vatandaşın tapulu arazisinde binasına su, elektrik ve kapı numarası almış olması binanın imar mevzuatına göre ruhsatlı ve iskanlı olduğu sonucunu doğurmaz.

 

 



Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır