Yerel Yönetimler ve Kooperatif Şube 2024 | |
Bilindiği üzere "Mahalli idareleri ve bunların merkezi idare ile olan alaka ve münasebetlerini düzenlemek” görevi, 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 97 inci maddesi ile Bakanlığımıza tevdi edilmiş olup, bu görev Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü uhdesinde yürütülmektedir. Bakanlığımızın (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü) görev ve yetki alanı kapsamında Rize Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüzce;
2024 yılı içerisinde; 5403 Sayılı Kanun’un 13/d ve 14/b maddeleri uyarınca İl, İlçe ve Belde Belediyelerimizden 10 adet Kamu Yararı Talebi Bakanlığımıza iletilerek gerekli iş ve işlemler yürütüldü.
5393 Sayılı Belediyeler Kanunun 81 maddesi gereği cadde, sokak, meydan, park isim değişikliği kapsamında İl, İlçe ve Belde Belediyelerinin talepleri doğrultusunda Vali onayı alınarak ilgili Kurumlara bildirildi.
5393 Sayılı Belediyeler Kanunun 9. maddesi gereği Belediye sınırları içerisinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespit ve değiştirilmesi kapsamında İl, İlçe ve Belde Belediyelerinin talepleri doğrultusunda Vali onayı alınarak ilgili Kurumlara bildirildi.
5393 Sayılı Belediyeler Kanunun sınırların kesinleşmesi başlıklı 6. Maddesi doğrultusunda alınan Valilik Makam Oluru ile ilimiz dahilinde bulunan 6 köyün ilgili Belediyelere katılımının sağlanarak ilgili kurumlara ve Bakanlığımıza bildirilmiştir.
2024 yılı içerisinde Yerel Yönetimler Şubemizde Bakanlığımız tarafından talep edilen 25 adet Karayolları Trafik güvenliği Eylem Planı verileri Belediyelerimizden icmal edilerek Bakanlığımıza iletilmiştir.
İlimiz genelinde Belediyeler ve Birlikler tarafından yapılan çalışmalar; Bakanlığımızca oluşturulan form yerel bilgi portalı üzerinden koordineli bir şekilde verilerin (Kaçak Yapılar, Kadın Konuk Evi, Otoparklar, vb.) kontrolü sağlanarak onaylanmıştır.
2024 yılı içerisinde Belediye Personelleri için yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavına katılacak personellerin icmali Bakanlığımıza iletilmiş olup, sınavda başarılı olan personellerinin görevde yükselme ve unvan değişikliği atama süreci titizlikle yürütülmüştür.
08.09.1983 tarih ve 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ve 05.01.2002 tarih ve 4734 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu uyarınca İl, İlçe ve Belde belediyelerinden gelen 5 farklı ihaleden yasaklama talebi Bakanlığımıza iletilmiştir.
KOOPERATİFLER ŞUBESİ
Yapı kooperatifleri ve üst birliklerinin işlemlerini yürütme yetkisi, 13/06/2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 03/06/2010 tarihli ve 5983 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine eklenen, 13/12/1983 tarihli ve 180 sayılı Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendinde yer alan, “Yapı kooperatifleri ve üst birlikleri ile ilgili olarak 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve diğer kanunlar ile verilen görevleri yapmak, yapı kooperatifçiliğinin gelişmesini sağlayacak tedbirleri almak, bu kooperatifler ile üst birliklerinin kurulmasına, işleyişine, tasfiyesine ve denetlenmesine ve yapı kooperatiflerinin kuruluş kayıtlarının ve sicillerinin tutulmasına dair iş ve işlemleri yapmak, yaptırmak ve denetlemek” hükmü gereğince yürütme yetkisi Bakanlığımıza verilmiş olup; görev ve yetki alanı kapsamında Rize Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüzce;
2024 yılı içerisinde 17 adet Konut Yapı Kooperatifi kuruluşu sağlanarak ilimiz genelinde faaliyet gösteren Konut Yapı Kooperatifi sayısı 100’e ulaşmış olup; bunun yanı sıra ilimizde 8 adet küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi, 2 adet toplu işyeri yapı kooperatifi ile 1 adet ise karma sanayi sitesi yapı kooperatifi bulunmaktadır. Ayrıca 25 adet konu yapı kooperatifi, 7 adet küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi ile 2 adet toplu iş yeri yapı Kooperatifi intibak başvurusu işleme alınarak ana sözleşme değişikliği sağlanmıştır
Kooperatifler Olağan/Olağanüstü Genel Kurul Toplantıları için Konut Yapı Kooperatifleri için 99, Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifleri için 14 ve Toplu İş Yeri Kooperatifleri için 4 adet Bakanlık Temsilcisi talebinde bulunulmuştur. Bu toplantılar için istenen Bakanlık Temsilcisi taleplerinin tamamı karşılanmıştır.
İlgili Bakanlıkça oluşturulan KOOPBIS (Kooperatif Bilgi Sistemi) bilgi portalına Kooperatif yetkililerince koordineli bir şekilde verilen (Genel Kurul, İdari Mali durum, Üye Sayıları, Mal beyanları vb.) kaydedilmesi sağlanarak gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.