Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen projeyle kurulacak Rize Atık Su Arıtma Tesisinin temel atma töreni gerçekleştirildi.
İslampaşa mahallesinde gerçekleştirilen temel atma törenine; Rize Vali Vekili Ömer Faruk Duman, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Vali Yardımcısı Kübra Baka Kılıç, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Yardımları Dairesi Başkanı ve IPA Direktörü İsmail Raci Bayer, Proje Müşaviri - Eptisa Türkiye ve Orta Asya Direktörü Serdar Hakkaçırmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Serkan Savaş ile diğer davetliler katıldı.
Toplam bütçesi yaklaşık 20 milyon Avro olup yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yüzde 9’u Rize Belediyesi tarafından finanse edilen projenin temel atma töreninde konuşan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kent için önemli bir projenin temelini attıklarını vurguladı.
Rize'nin dağınık bir coğrafyaya sahip olduğunu, tesisin 250 bin nüfusa hizmet vereceğini belirten Başkan Metin " Proje ile Alipaşa’dan Gündoğdu Bozukkale’ye 17km’lik bir konrektör hattı yapmış olacağız. Rize Atık Su Projesi, İslampaşa Mahallemizde burada 30 dönümlük bir ileri biyolojik arıtma ile beraber Rize’nin 250 bin nüfusuna seslenebilecek 2050 yıllarına kadar bizi idame ettirecek gayet çevreci bir projenin adı olmaktadır. Bu vesile ile Avrupa Birliği Delegasyonuna, Bakanlığımızın yetkililerine, yüklenici firma ve belediye çalışanlarımıza bu güzel projenin Rize’ye kazandırılmasından dolayı teşekkür ediyor, ilimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise projenin AB'nin desteklediği en büyük yatırımlardan birisi olduğunu vurguladı.
Projenin 20 milyon avroluk bütçesi olduğuna işaret eden Meyer-Landrut, "17 milyon avrosu AB'den geliyor. Eminim ki bu proje çevrenin, Rize halkının sağlığının ve çok güzel olan Karadeniz'in korunmasına yardımcı olacaktır. Umuyorum ki bu proje çok hızlı uygulamalar ile sonuçları ortaya koyacaktır. Bu projede açılış töreni için yeniden buraya geleceğiz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından tesisin temeli atıldı.
Rize Atık Su Toplama Sistemi ile yaklaşık 16 km atık su kolektör hattı ve şebeke bağlantısı yapımı, 1,2 km yatay geçiş imalatı, 3,5 km terfi hattı, 3 yeni terfi istasyonu, yaklaşık 500 adet muayene bacası, 545 adet parsel bağlantısı ve terfi istasyonları için otomasyon sistemi yapım işi gerçekleştirilecek. Rize Atık Su Arıtma Tesisi projesiyle 2047 yılına göre günlük 30.403 metre küp ortalama debi ile, fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleri, çamur kurutma üniteleri ve koku giderici üniteyi de içeren bir atık su arıtması hedeflenmektedir.