Rize Valiliği
Rize Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Rize Valiliği
Rize Valiliği

Bilişim ve Birlikte Çalışabilirlik

08 Kasım 2013
Bilişim ve Birlikte Çalışabilirlik

T.C.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 90743779-10.06.02-4/1581 06.06.2013
Konu : Bilişim ve Birlikte Çalışabilirlik
GENELGE (2013/15)
Amaç
Madde 1- Bu Genelgenin amacı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bilgi işlem sistemlerinden en etkin ve verimli şekilde yararlanarak, bilgi işlem sistemlerinin güvenli çalışmasını temin etmek, sunucular (Server) ile kullanıcı bilgisayarlarına (Client) yüklenen yazılımların amacına uygun kullanılmasını sağlamak, ağ kaynaklarından mümkün olan en üst düzeyde yararlanmak ve iletişim ağının amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak üzere sistem kullanımı ve güvenliğine yönelik genel kuralları belirlemektir.
Kapsam
Madde 2- Bu Genelge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bilgi işlem sistemlerini kullanan personel ile kendilerine bilgi işlem sistemlerini kullanma yetkisi verilen kurum, kuruluş ve kişileri kapsar.
Dayanak
Madde 3- Bu Genelge 5237 sayılı "Türk Ceza Kanunu’nun, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 243, 244, 245, 246’ıncı maddeleri, 04/05/2007 tarihli 5651 sayılı Kanun, İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Elektronik Haberleşme Güvenliği Yönetmeliği, Lisanslı Yazılım Kullanılması konulu Başbakanlık Genelgesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Genelgenin uygulanmasında;
Bakanlık: Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,
Başkanlık: Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığını,
Bakanlık Etki Alanı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve il müdürlükleri birimlerindeki bilgisayarlar arasında kurulu bulunan ve kurumsal yazılımların kullanımı için il müdürlüklerinin de eriştikleri; veri iletişiminin yapılabildiği ve pay 1 aşılabildiği, sunucular, kişisel bilgisayarlar, çevre birimleri, yazılımlar ve bağlantılardan meydana gelen yapıyı,
ç) Bilgi İşlem Sistemi: Kullanıcıların hesap bilgilerinin ve şifrelerinin tutulduğu sunucular, kurumsal yazılımların çalıştığı sunucular, veritabanı sunucuları, internet ve kurumsal ağ bağlantıları ve ağ trafiğini kontrol eden muhtelif aktif cihazlar ile kişisel bilgisayarlardan oluşan sistemi,

Birim Bilgi İşlem Sorumlusu: Koordinatörlük personeli dışında kalan ve teknik
yeterliliğe sahip olup, Bakanlık birimlerinde Başkanlığın bilgisi dâhilinde bilgisayar donanım ve yazılımlarına müdahale yetkisi olan personeli,

Güvenlik İhlali: Bakanlık kurumsal ağı güvenlik politikası ve talimatlarını ihlal eden veya bununla ters düşen herhangi bir olayı,
İlgili idare: Büyükşehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri ile diğer kurum ve kuruluşlar,
Koordinatörlük: Bilgi işlem Koordinatörlüğünü,
ğ) Kullanıcı: Bakanlık ve il müdürlükleri genelinde bilgisayar ve çevre birimlerini kullanan ve Bakanlık bilgisayar ağına erişen Bakanlık personelini,

Parola-Şifre: Verilere ve bilgisayar sistemine yetkisiz erişimi önlemek için tanımlanmış kod veya karakterleri,
ı) Sunucu (Server): Kendisine bağlanan kullanıcılara belirli hizmet ve fonksiyonları sağlayan gelişmiş bilgisayarları,

Yetki: Kullanıcıların bir bilgisayar sistemindeki çevre birimlere ve depolanmış verilere erişebilmesi veya sisteme girebilmesi için verilmiş olan sınırlan belirlenmiş izni,
ifade eder.
Sistem yönetimi
Madde S- (1) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birimleri tarafından kullanılmakta olan Bilgi İşlem Sisteminin ve Bilgi İşlem hizmetlerinin yönetimi ve denetimi işlemleri Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Koordinatörlüğü (BİK) tarafından yürütülür.
(2) Bilgi İşlem Sisteminde yer alan tüm donanım ve yazılımlar Bakanlığa ait olup, Bakanlık işlemlerinin yürütülmesinde kullanılmak üzere personelin kullanımına Bakanlık tarafından tahsis edilir.
İletişim ve koordinasyon
Madde 6- (1) İl Müdürlükleri kendi bünyelerinde bilgi işlem hizmetlerini yürütebilecek teknik yeterliliğe sahip personelini Birim Bilgi İşlem Sorumlusu olarak görevlendirir ve hizmetleri yürütmek üzere resmi yazı ile Başkanlığa bildirir.

Bilgi İşlem Sistemine ilişkin talepler ve sorunlar kullanıcılar tarafından Bakanlık Yardım Masası yazılımı aracılığıyla iletilir.
Sistem bütünlüğünün korunması
Madde 7- (1) Merkez ve Taşra Teşkilatı birimlerince yapılacak donanım ve yazılım ile ilgili satın alma, teknik şartname hazırlama ve sözleşmelerde, ihtiyacın tespiti ve mevcut sisteme uyumluluğu konularında Başkanlıktan öncelikle uygun görüş alınır.

Birimlerin kişisel bilgisayar alımlarındaki sayı, birimin sahip olduğu ağ altyapısına (kablolama/uç sayısı) uygun olarak belirlenir. Mevcut ağ altyapısının kapasitesini aşan sayıda ihtiyaç söz konusu ise yeni bilgisayarların ağa dahil edilmesi için gereken kablolama ve anahtar (switch) ihtiyacı da Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı uygun görüşü ile şartnameye dahil edilir.
Başkanlıktan uygun görüş alınan durumlarda Başkanlık tarafından onaylanan teknik şartname ya da sözleşmeye aynen uyulur.
Bakanlık etki alanı kullanımı
Madde 8- Bakanlık Etki Alanının kullanımında aşağıdaki ilkelere uyulur;

Kullanıcılar, Bakanlık Etki Alanına Başkanlığın her bir cihaz için yazılı onayını almadan masaüstü veya dizüstü bilgisayar, kamera dahil herhangi bir cihazla bağlanamaz.
Bakanlık Etki Alanında bulunan hiçbir kullanıcıya yönetici (administrator) yetkisi verilmez. Kullanıcılar, kullanıcı (user) olarak yetkilendirilir.
Bakanlık Etici Alanı güvenliğinin sağlanabilmesi için Bakanlık Etki Alanına dahil olmayan sunucu ve bilgisayarlar internet erişimi, güvenlik ve antivirüs yazılımları vb. ağ hizmetlerinden faydalanamaz. Bakanlık birimlerinin, sistem bütünlüğü ve veri güvenliği açısından, Bakanlık Etki Alanı dışında hizmet vermeleri sakıncalı olduğundan, bu şekilde hizmet vermekte olan birimler Bakanlık Etki Alanına dahi] olmak üzere Başkanlıktan talepte bulunurlar.
Bakanlık Etki Alanına dahil edilen her bilgisayar için Başkanlık tarafından "Kullanıcı Adı" ve "Bilgisayar Adı" tanımlanması için belirlenen standartlar kullanılır. Birim Bilgi İşlem Sorumlusu personel de dahil olmak üzere tüm yetkili teknik personel bu standartlara uymak zorundadır.
Bakanlık Etki Alanına bağlı tüm bilgisayarların ve verilerin güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde güvenlik ihlali yaratılmaması, kurumsal ağ trafiğinin olumsuz yönde etkilenmemesi, sistem kaynaklarının gereksiz şekilde tüketilerek ağ üzerinden kullanılan uygulama yazılımlarının veritabanı sunucuları ile iletişiminin olumsuz yönde etkilenmemesi için tüm kullanıcılar ilke ve kurallara uymak zorundadır.
Kurumsal ağ ve etki alanı güvenliği
Madde 9- Kurumsal ağ ve etki alanı güvenliği ile ilgili aşağıdaki ilkelere uyulur;

Internet üzerinden televizyon yayınları izlenemez,
LimeWire, eMula, bitTorrent vb. paylaşım esaslı programlar kullanılamaz,
Web kamera kullanılamaz,
Bakanlık tarafından tahsis edilen uygulamalar dışında internet üzerinden oynanan oyunlar, mesajlaşma vb. interaktif uygulamalar kullanılamaz,
Bakanlık Etki Alanı üzerindeki bilgisayarlara yetkisi olmayan kişiler tarafından erişilemez,
Herhangi bir kullanıcının şifresini kırmak veya ele geçirmek amaçlı keylogger, spyware, trojan vb. programlar kullanılamaz,
Kurumsal Ağ üzerindeki paketleri yakalama, izleme, değiştirme, IP (internet protokol numarası) değiştirme, msn dinleme vb. işlemleri gerçekleştirmeye yönelik programlar kullanılamaz, işlem yapılamaz,
Mesajlaşma yazılımlarından ICQ, GTALK, SKYPE vb. kullanılamaz,
Mesajlaşma programlarının veya diğer uygulamaların kullanımı sırasında Bakanlığımız resmi bilgi ve belgelerinin Bakanlığımız sistemi dışında farklı sunuculara kaydedilmesine olanak sağlayacak şekilde hiçbir surette dosya transferi yapılamaz. Dosya transferleri Bakanlık sunucuları üzerinden hizmet verilen e-postalara eklenmek suretiyle gerçekleştirilir. E-posta aracılığıyla gönderilemeyecek büyüklükteki dosyaların transferi için Başkanlıktan FTP veya dosya paylaşım uygulaması konusunda talepte bulunulur.
Başkanlık tarafından ilgili kanunda belirtilen kapsama giren internet adresleri ile Bakanlık sistem güvenliği açısından tehlike yaratabilecek nitelikte zararlı olduğu tespit edilen internet adreslerine erişim tüm kullanıcılar için engellenir. Kullanıcılar tarafından bu tür engellemelerin kaldırılması konusunda Başkanlık personelinden talepte bulunulamaz.

Donanım, işletim sistemi ve yazılım
Madde 10-Donanım, işletim sistemi ve yazılım ile ilgili aşağıdaki ilkelere uyulur;

Kurumsal Ağında yer alan ya da bağımsız çalışan tüm masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda sadece lisanslı programlar kullanılır. Hâlihazırda kullanılmakta olan lisanssız programlar varsa derhal kaldırılır. Kuruma ait lisansı olmayan kopya programlar kesinlikle bilgisayarlara yüklenemez ve kullanılamaz. İhtiyaç duyulan yazılım lisansları için bakanlığa talepte bulunur. Lisansı olmayan yazılımların bilgisayarlara yüklenmesi konusunda Başkanlık teknik personelinden talepte bulunulamaz.
Bakanlık Lisans Sicili oluşturulması kapsamında birimlerce temin edilen yazılım lisanslarının fotokopileri üst yazı ile Başkanlığa gönderilir.
Bakanlık Etki Alanında yer alan tüm bilgisayarlar, yazıcılar, tarayıcılar ve yazılımların envanter bilgileri takip edilmekte olup, Başkanlık/İl Müdürlükleri bilişim personeli bilgisi dışında, yetkisiz kişiler tarafından ekran kartı, TV kartı takılıp sökülmesi, yazılım yüklenmesi veya kaldırılması dahil herhangi bir değişiklik yapılamaz.
Bilgisayar, yazıcı, tarayıcı vb. cihazlar sürekli enerji tükettiğinden, uzun süre kullanamamaları durumunda kapalı tutulmaları gerekmektedir. Söz konusu cihazların verimli kullanılması esas olup, cihazlar mesai sonunda mutlak surette kapatılır.
Bilgisayar, yazıcı, tarayıcı vb. cihazların data ve enerji kablolarının aşın gergin olması sebebiyle kopması, sandalye altında ezilmesi dahil herhangi bir nedenle hasar görmemesi için gereken önlemleri almak kullanıcının sorumluluğundadır.
Bilgisayarların elektrik kesintilerinden zarar görmemesi için konumlandırılan Kesintisiz Güç Kaynağına bağlı prizlere yazıcı, tarayıcı vb, cihazlar ile Bakanlık içinde kullanımı yasak olan ısıtıcı, çaydanlık vb. özel kullanım amaçlı cihazlar kesinlikle takılamaz.
Teknik destek hizmetleri
Madde 11-Teknik destek hizmetleri ile ilgili aşağıdaki ilkelere uyulur;

Bakanlık birimlerinde bilgisayar donanımı, yazılımı, ağ bağlantısı, internet vb. hizmetlerle ilgili yaşanan arızalara Yardım Masası yazılımı aracılığıyla Birim Bilgi İşlem Sorumlusu tarafından, müdahale edilir. Yetkili olmayan personel tarafından müdahale edilen bilgisayarlara Başkanlık tarafından teknik destek verilmez. Bu tür müdahaleler sonucunda ortaya çıkabilecek her türlü zararlar, maddi hasarlar ya da Bakanlık Sistem Güvenliğinin ihlaline yol açan uygulamalar, ilgili bilgisayar kullanıcısının sorumluluğundadır.
Bilgisayar arızaları, kayıt altına alınarak takip edileceğinden tüm merkez ve İl Müdürlüklerinde yaygınlaştırılmış olan Yardım Masası Sistemi ile internet üzerinden bildirilir.
Birimlerce satın alınan bilgisayarların ve ek donanımların kurulumları, cihazların garanti kapsamında kalabilmesi için, Başkanlık kontrolünde, satın alınan firmaya yaptırılır, bu konuda Başkanlıktan talepte bulunulamaz.
Bünyesinde Birim Bilgi İşlem Sorumlusu bulunmayan birimler tarafından satın alınan donanım ve yazılımların muayene ve kabulleri sırasında Başkanlıktan teknik personel talep edilebilir.
Birimler tarafından yapılacak toplu satın almalarda, bilgisayarların Bakanlık etki alanına dahil edilmesi, işlemleri için mutlaka Bilişim Yardım Masası yazılımı üzerinden kayıt açılır, kayıt dışı işlem yapılması konusunda Başkanlık teknik personeline ısrar edilemez.
Bakanlık tarafından alınan toplu satın almalarda, İl Müdürlüklerine gönderilen bilgisayar ve yazıcıların personele dağıtımı Başkanlık koordinasyonunda İl Müdürlükleri bilgi işlem birimi sorumlularınca yapılır.
Bakanlık Kurumsal Ağında darboğaz yaşanmaması için Başkanlıktan yazılı onay alınmadan odalarda bulunan data iletim hattı uç sayılan HUB cihazı (çoklayıcı) ile çoğaltılamaz.
Birimlerden arıza sebebiyle Başkanlığa gönderilen bilgisayarlar üzerindeki verilerin yedeklenerek korunması kullanıcının sorumluluğundadır.
Kullanıcı bilgisayarlarında tutulan verilerin güvenliği için temin edilen bilgisayarların sabit disklerinin C ve D olmak üzere en az iki bölümde konumlandırılması sağlanır. Kullanıcılar tarafından üretilen veriler, tüm kurumsal Windows 7 kullanıcıları için D diskinde \\kullamcı\belgeler klasöründe tasnif edilir. Bilgisayarın herhangi bir sebeple yeniden formatlanması gerektiğinde yalnızca belirtilen klasörler yedeklenir. Donanımsal bir arıza oluşmadığı sürece, bu bölümde yer alan verilerin aynen korunması mümkün olabileceğinden, belirtilen klasörler dışındaki verilerin yedeklenmesi konusunda işlem yapılmaz.
Yedekleme ve geri yükleme işlemleri sırasında işbu Genelge ile kurulumu ve kullanımı yasaklanmış olan öğeler tespit edildiğinde Başkanlık teknik personeli tarafından derhal silinir.
Bakanlık demirbaşına kayıtlı olmayan, Bakanlık personelinin şahsi bilgisayarlarına arıza bakım ve teknik destek hizmeti verilmez. Bu bilgisayarlara Bakanlığın lisanslı yazılımlarının yüklenmesi kesinlikle yasak olup, Başkanlık personelinden bu konuda talepte bulunulamaz.
Kullanıcılar
Madde 12- Kullanıcılar ile ilgili aşağıdaki İlkelere uyulur;

Kurumsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla alınan ve Bakanlık Etki Alanına dahil edilen bilgisayarlar şahsi amaçlarla kullanılamaz.
Başkanlık tarafından tanımlanan "Kullanıcı Adı" ve "Şifre"lerin güvenliğinden her kullanıcı kendisi sorumludur. Kullanıcı şifresinin bir başka kişi tarafından öğrenilmesi veya böyle bir durumdan şüphelenilmesi durumunda derhal şifre değişikliği yapılır.
Bakanlığımız veri güvenliğinin korunabilmesi için herhangi bir sebeple görevinden ayrılan ya da yetkileri değişen personelin "Kullanıcı Adı" ve "Şifre" tanımlarının iptal edilmesi ya da gereken yetki değişikliklerinin ivedilikle yapılması büyük önem arz etmektedir. Kullanıcı adı ve şifrenin zamanında değiştirilmemesi ya da iptal edilmemesi sebepleriyle Bakanlık uygulamalarında ve verilerinde oluşabilecek zararlardan İlgili birim amirleri sorumludur. Bu nedenle kurumdan ayrılma, emekli olma, birim değiştirme gibi tüm personel hareketleri ilgili birim amiri tarafından aynı gün içerisinde Başkanlığa resmi yazı ile bildirilir.
Bakanlık veya birimler adına gerçekleştirilen işlemlerde Bakanlık e-posta adresleri kullanılır.gmail, Hotmail, yahoo, mynet vb. özel e-postalar yalnızca kullanıcıların şahsi işlemlerinde kullanılır. Şahsi e-postalar ile ilgili sorunlar konusunda Başkanlık ya da Birim Bilgi İşlem Sorumlusu tarafından teknik destek verilmez.
Birimlerin resmi talepleri doğrultusunda birimlerde görev yapan personel adına ya da belirli projelerde kullanılmak üzere Bakanlığımız sisteminde e-posta hesapları oluşturulur. Bakanlığımız sisteminde veri kirliliğini önlemek ve kaynakların doğru kullanımım sağlamak amacıyla birimden ayrılan personele ait ya da kullanımına ihtiyaç kalmayan e-posta hesaplarının iptali için Başkanlığa bildirimde bulunur. Bildirimlerin zamanında yapılmaması ihtimaline karşılık sistemde tanımlı e-posta hesapları periyodik olarak taranır ve 90 gün süreyle kullanılmayan e-posta hesapları herhangi bir uyarı yapılmaksızın iptal edilerek sistemden silinir.
Uygulama yazılımı hizmetleri
Madde 13- Uygulama yazılımı hizmetleri ile ilgili aşağıdaki ilkelere uyulur;

Alınması veya yaptırılması düşünülen uygulama yazılımı ile ilgili teknik şartname, ilgili birimce hazırlanarak Başkanlığın uygun görüşüne sunulur. Uygun görüş alınmadan hiçbir birim tarafından uygulama yazılımı yaptırılamaz, satın alınamaz ve hibe kabul edilemez. Uygun görüş alınan ve Bakanlık mevcut sistemiyle uyumlu olduğu belirlenen teknik şartnameler doğrultusunda, yazılımın temin edilmesi işlemleri ilgili birim tarafından gerçekleştirilir.
Genel kullanıma yönelik olarak hazırlanmış, kurumsal kullanım yetenekleri sınırlı, kaynak kodlan olmayan ve ilgili mevzuattaki değişiklikler nedeniyle kullanım dışı kalabilecek türden hazır paket programlar, zorunlu haller dışında, satın alınamaz.
Bakanlık birimleri tarafından yaptırılan tüm uygulama yazılımlarında ve kullanıcı ara yüzlerinde, işi gerçekleştiren firmaya ait herhangi bir açıklama, not, internet sitelerine yönlendirilmiş açık veya gizli link, buton vb. obje bulunamaz.
Bakanlık birimleri tarafından gerçekleştirilen uygulama yazılımlarında, kullanıcı ara yüzlerinde, proje ve internet sitelerinde, işin yürütüldüğü birim adı dışında, o işi yerine getirmekle yükümlü idari veya teknik personelin adına yer verilemez.
Bakanlıkta kullanılacak tüm uygulama yazılımları kesin kabul sırasında hangi yöntemle temin edilirse edilsin mutlaka gerekli kaynak kodları, varsa diğer ek bileşenleri (componentler) ve üçüncü parti bileşenlere ait tüm kaynak kodları ile birlikte, şifrelenmemiş şekilde teslim alınır. Satın alma şartnamelerinde mutlaka bu konuya ilişkin bir hükme yer verilir.
Bakanlık birimleri tarafından ortaklaşa kullanılan kurumsal yazılımların yıllık bakımı Başkanlık tarafından yaptırılır.
İnternet sunum hizmetleri
Madde 14-İntemet sunum hizmetleri ile ilgili aşağıdaki ilkelere uyulur;

Merkez ve İl Müdürlüklerinin internet, intranet sitelerinin ana sayfa tasarımları
Başkanlık tarafından hazırlanır, veri girişi ve güncelleme işlemleri birimlerin kendi personeli
taralından gerçekleştirilir. Bu nedenle birim personelinin gerçekleştiremediği karmaşık işlemler ya da teknik arızalar haricinde veri girişi ve güncelleme konularında Başkanlıktan talepte bulunulamaz.

İlgili yasal düzenleme gereği Başkanlığın yer sağladığı içeriklerin sağlayıcısı durumundaki merkez ve İl Müdürlükleri, yalnızca verileri güncellemekle görevli olmayıp, aynı zamanda hukuki sorumluluk taşırlar.
Birimlerce Bakanlığımız ana sayfasında yayımlanması talep edilen içerikler, öncelikle birimin internet sitesine eklenir. İlgili birim tarafından Bakanlık internet sitesinde yayımlanması konusunda Başkanlıktan talepte bulunulur.
Bakanlık ana sayfası "İhaleler” bölümünde yer alması istenen duyurular için Başkanlıktan talepte bulunulur. Duyurusu yapılan ihalelere ait sonuç bilgileri Başkanlığa tekrar bildirilir.
Merkez ve taşra teşkilatına ilgili idarelerden gelen mekânsal verilerin toplanması
Madde 15-Merkez teşkilatına ülke bütününde, il müdürlüklerine il bütününde gelen mekansal verilerin toplanması hizmetleri ile ilgili olarak aşağıdaki ilkelere uyulur;

İlgili İdarelerce onaylanan mevzii imar planlan dâhil olmak üzere imar planları her türlü düzeltme, ilave ve değişiklik planlarının; varsa WFS (Web Feature Services) veya WMS (Web Map Services) servisleri aracılığıyla Bakanlığa (Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü) sistemine servis edilmesi sağlanır.
İlgili İdarelerce web servislerinin sağlanamaması durumunda, sayısal (vektörel) planların, ncz, dxf, dgn, shape vb. formatındaki sayısal (vektörel) kopyası ile birlikte coğrafi referanslanmış ve onay kısımları da taranmış şekilde raster formatındaki kopyası (renkli tarama, en az 300 dpi çözünürlük ve geotiff formatında) ve plan açıklama raporu, planın onanmasına esas meclis karan, askı tutanakları ile birlikte elektronik ortamda (FTTP, harici bellek, CD vb.) İl Müdürlüklerine iletilmesi, İl Müdürlüklerinin de sistem üzerinden Bakanlığa (Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü) iletmesi sağlanır.
Sayısal olmayan planların ise coğrafi referanslanmış ve onay kısımları da taranmış şekilde raster formatında (renkli tarama en az 300 dpi çözünürlük ve geotiff formatında) elektronik ortamda (FTTP, harici bellek, CD vb.) İl Müdürlükleri aracılığı ile Bakanlığa (Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü) iletilmesi sağlanır.
İlgili mevzuat hükmü gereğince imar planlarının yanı sıra onaylanan hâlihazır haritalarının da planlar için belirtilen esaslara uygun olarak Bakanlığa (Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü) iletilmesi sağlanır.
Son Hükümler
Madde 16-Uygulama ve Yaptırıım ile ilgili aşağıdaki ilkelere uyulur;

Bakanlık kullanıcılarına sunulan bilişim kaynaklanan Genelge kapsamında belirtilen hususlar doğrultusunda kullanımını sağlamak ve 5651 sayılı kanunun gerekliliklerini yerine getirmek amacıyla kullanıcıların internet ve ağ kullanımları izlenir ve kayıt altına alınır.
Bu Genelgenin tüm kullanıcılara duyurulması birim amirlerinin sorumluluğundadır.
Yürürlükteki mevzuatta mevcut ceza hükümleri saklı kalmak üzere, Bakanlık Bilgi İşlem Sistemlerinin bu Genelge ve yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine aykırı biçimde kullanılması veya herhangi bir güvenlik ihlali oluşması durumunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkili makamları, kullanımın yoğunluğuna, kaynaklara veya kişi ya da kurumlara verilen zararın büyüklüğüne göre kullanıcının sözlü veya yazılı olarak uyarılması, ağ bağlantısını süreli veya süresiz olarak kesme, kullanıcı hesabını dondurma, Bakanlık içi idari soruşturmanın başlatılması için gerekli girişimlerde bulunma ya da Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı doğrultusunda adli mekanizmaları harekete geçirme işlemlerinden bir veya birkaçına başvurabilir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
DAĞITIM:
Bilgi ve Gereği:

Merkez Teşkilatı
81 İl Valiliği (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) 

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır