Bakanlığımızca alıcı ortamın su kalitesinin yükseltilmesi ve doğal kaynakların korunması amacıyla alıcı ortama deşarj eden ve/veya gerikazanan, arıtma tesisini kuran, işleten ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülüklerini yerine getirenlere teknik ve ekonomik destekler verilmektedir. Verilen destekler neticesinde atıksu arıtma hizmetinden faydalanan belediye nüfusunda önemli artışlar olmuştur. Bakanlığımızın strateji dokümanında belirlenen atıksu arıtma tesisi ile hizmet verilen nüfusun artışına ilişkin hedeflere, öngörülen sürelerde ulaşılması beklenmektedir.
Belirlenen hedefe ulaşmak amacıyla da mevzuat çalışmaları, projeler, eylem planları hazırlanmakta, standartlar geliştirilmektedir. Bu kapsamda, alıcı ortama atıksu deşarj eden veya atıksuyunu geri dönüşümlü olarak kullanan tüm atıksu arıtma tesislerinin "Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) Kimlik Belgesi" sahibi olması, izin, izleme, denetleme ve sağlıklı envanter oluşturulması süreçlerine katkı sağlayacaktır.
Sonuç olarak Bakanlığımızın bu amaç ve hedefleri doğrultusunda İlmizde bulunan geridönüşümlü ve deşarj eden Atıksu Arıtma Tesislerine "Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) Kimlik Belgesi" verilmeye başlanmıştır. Şuana kadar 45 tesise "Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) Kimlik Belgesi" verilmiş ve süreç devam etmektedir.